Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Ślimaczki z rodzynkami

Toczę od pewnego czasu swoistą walkę z drożdżami. Jak dotąd współpraca zupełnie nam się nie układała, ale dziś udało mi się wreszcie nakłonić je do negocjacji. Wzięłam na warsztat ślimaczki z rodzynkami, które poleciła mi koleżanka, znalezione na yotube, a pochodzące z blogu kotlet.tv. Przepis objaśniony jest metodą idiot proof, w sam raz dla mnie, raczkującej w walce z drożdżami :)

Bułeczki wyszły smaczne, ale jak dla mnie nadzienie jest zdecydowanie zbyt słodkie. Następnym razem spróbuję użyć innego, mam już na oku orzechowe. Odniosłam też wrażenie, że trochę zbyt mało wyrosły, a poza tym następnym razem postaram się wzijać je ciaśniej, aby nie rozwijały się w trakcie pieczenia.


Ślimaczki z rodzynkami

Składniki na ciasto:

2 łyżeczki drożdży + łyżeczka białego cukru

1 łyżeczka soli

400g mąki

50g miodu

70ml wody

70ml mleka

1 jajo

 

Składniki na nadzienie:

50g masła

50g cukru

100g rodzynek

 

Sposób wykonania:

Mąkę umieścić w misce, dodać do niej mleko i wodę, a następnie miód, wymieszać. Dodać jajo i drożdże rozprowadzone z łyżeczką cukru. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a w tym czasie przygotować nadzienie. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać do niego cukier. Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić na blacie posmarowanym olejem. Rozwałkować na kształt prostokąta. Równomiernie rozprowadzić mieszaninę masła i cukru (autorka proponuje jeszcze dżem, ale pominęłam go, podobnie jak dodatek gałki muszkatołowej, której nie miałam). Wysypać na całośc rodzynki i zwinąć w rulonik wzdłuż dłuższego boku prostokąta. Pokroić na "plastry" o grubości ok 2-3 cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie sprawdziła się zwykła blacha posmarowana masłem. Piec ok. 25 minut w temperaturze200 stopni.

Po wyjęciu posmarować wodą z cukrem lub miodem.

 

Smacznego

 



niedziela, 15 maja 2011, ewaz2pietra
kontakt: ewaz2pietra@wp.pl Zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Komentarze
2011/06/09 09:49:59
przepyszne !
-
Gość: Samiec!, abas162.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/28 10:26:25
Są najlepsze na świecie!