Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Placki ziemniaczane z sosem mięsnym

Bardzo oczywiste połączenie smakowe, do którego chętnie wracam. Zwłaszcza kiedy lato przypomina jesień. Jest to moja wariacja na temat placka po zbójnicku.

 

Placki ziemniaczane

Składniki na 2 spore placki:

750g ziemniaków

1 jajo

sól, pieprz

 

Sposób wykonania

Ziemniaki starłam na tarce o najdrobniejszych oczkach. Duże sitko wyłożyłam gazą i wyłożyłam na nią starte ziemniaki do odsączenia z nadmiaru płynu. Jeśli ziemniaki są mączyste, nie dodaję maki po odsączeniu płynu. Jeśli tego wymagają, dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie mieszkam z jajem, doprawiam i smażę na oleju. Placki najlepsze są oczywiście świeże, dlatego uprzednio należy przygotować sos.

 

Sos mięsny

Składniki:

1 mała podwójna pierś z kurczaka

1/4 pętka kiełbasy (nada się tu każda w typie podwawelskiej, polecam czosnkową)

300g pieczarek

1/2 czerwonej papryki

1 średnia cebula

300g przecieru pomidorowego

sól, pieprz, kminek, mielona ostra papryka

oliwa

 

Sposób wykonania

Kiełbasę pokroiłam w półplasterki, podsmażyłam na oliwie, dodałam cebulę pokrojoną w piórka i zrumieniłam. W międzyczasie pokroiłam kurczaka w niewielką kostkę, dodałam do garnka i obsmażyłam. Pieczarki obrałam i pokroiłam w dość nieregularne kawałki. Smażyłam przez chwilę z pozostałymi składnikami i kiedy pieczarki puściły sok, dolałam pół szklanki wody. Dusiłam ok. 10 minut i dodałam pokrojoną w sporą kostkę paprykę oraz przecier pomidorowy. Zagotowałam sos razem z przecierem i doprawiłam.

 

Smacznego

 

niedziela, 07 sierpnia 2011, ewaz2pietra
kontakt: ewaz2pietra@wp.pl Zdjęcia zamieszczone na blogu są mojego autorstwa. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Komentarze
2012/06/09 00:31:29
Dawno juz nie robilam plackow ziemniaczanych. Dziekuje za przypomnienie przepisu :)